Sabtu, 15 Februari 2014

Perkongsian iMindMap

Assalamu'alaikum wr. wb. dan Selamat Sejahtera.

Kini saya telah mengaktifkan semula blog sulong yang telah lama terabai. Guru dan pelajar bolehlah melapangkan sedikit masa untuk ke http://worksmartbelajar.blogspot.com
Di sana kita akan membuat perkongsian pintar dengan menggunakan iMindMap. Walaupun KPM sedang memperkenalkan iThink di sekolah-sekolah tapi secara peribadi saya lebih suka menggunakan iMindMap kerana ianya telah terbukti di peringkat dunia samada dalam dunia pendidikan maupun dunia koporat.
Melalui perisian yang berasaskan web, maka kita dapat menghasilkan iMind hanya dengan menggunakan smartphone Android, iPad, iPhone dan PC. Kesemua perisian ini boleh diperolehi dari Play Store dan App Store dengan menaip 'imindmap'. Walaubagaimanapun perisian khusus untuk PC dan NB boleh diinstall secara 'trial version' hanya untuk enam hari. selepas itu ianya masih boleh digunakan cuma tidak boleh buat presentation untuk PdP tapi masih boleh dicetak sebagai edaran. Nak beli tu boleh tapi ..... mahal.
Pengguna PC dan NB boleh menggunakan iMindMap web base software. Cuma ada keterbatasan dalam memuatkan grafik. Dalam kelas kita boleh menghasilkannya secara manual di papan putih dan bagi pelajar pula boleh menggunakan kertas A4 dan pensil warna.
Untuk keterangan lanjut bolehlah rajin-rajin ke sana. Saya akan mengaktifkan sebuah akaun Cloud untuk iMindMap supaya guru-guru dan pelajar-pelajar dapat berkongsi iMindMap di dalam Cloud tersebut. Wassalam.

Drs. Mohd Ruzaini AY.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan